top of page

Wat zijn buigingen ?

 

Ons lichaam is altijd aanwezig in het hier en nu, maar onze geest gaat ondertussen alle richtingen uit. Naar New York of Parijs, naar het verleden of de toekomst. Of we verbeelden ons een rechtbank waar we onszelf of anderen zonder genade veroordelen. Buigingen kunnen ons helpen om onze geest terug naar het hier en nu te brengen.

Het is ook een goede manier om je karma te controleren. Je karma is de gewoonte van je geest om op een bepaalde manier te reageren in een specifieke situatie. Sommigen hebben bijvoorbeeld de tendens om snel kwaad te worden. Angst of een oncontroleerbaar verlangen zijn ook zo’n tendenzen. Buigingen maken je geest sterk en gefocused, waardoor die tendenzen je niet meer controleren. Die tendenzen noemen we soms je kleine ik. Daar tegenover staat ‘heldere geest’, of grote ik. Bij een heldere geest doe je gewoon je job in harmonie met de situatie waarin je je bevindt. Als je buigt, buigt je kleine ik als het ware naar je grote ik. Het is werkelijk verbazend hoeveel impact buigingen hebben op je geest.

Tijdens retraites doen we samen 108 buigingen (10 min). Als dit te zwaar voor je is, kan je al staande een halve buiging doen. Als je een periode van intensieve praktijk wilt doen, kan je ervoor kiezen om dagelijks 3 reeksen, 5 reeksen of 10 reeksen van 108 buigingen te doen.

 


Foto’s: http://www.kwanumzen.org/getting-started/how-to-practice/bowing/bowing-forms

 

Wat is chanting ? En waarom zingen we ?

 

Zoals bij elke vorm van meditatie keren we via chanting, het zingen van boeddhistische (Sino-Koreaanse) teksten, terug naar dit moment. Bij chanting gebeurt dat op een heel eigen manier. Iedereen die ooit heeft deelgenomen aan een Kido begrijpt dit. Een Kido is een retraite waar enkel gezongen wordt. Het betekent letterlijk ‘de weg (do) van de energie (ki)’. Chogyam Trungpa Rinpoche, een bekende Tibetaanse lama, vergeleek chanting ooit met het opspannen van een boog, en zitmeditatie met het loslaten van de pijl. Beide vormen zijn dus complementair. 

 

Zingen is iets wat we samen doen. We noemen dit Together Action. Dit is een belangrijk aspect van onze training, ook in het dagelijks leven. Als je iets samen doet, kom je al gauw je eigen opinies en je eigen voorkeur tegen. Niet dat er iets mis is met het hebben van voorkeuren en opinies, maar als je eraan gehecht bent, word je de slaaf ervan met alle gevolgen van dien.

 

In het begin komen er allerlei zaken naar boven bij het zingen. Ik hou niet van zingen!!! Of net het tegenovergestelde. Zingen geeft mij zo’n goed gevoel, maar waarom zingt die andere zo luid? Maar door samen te zingen, oefen je om je opinies en voorkeuren los te laten, en simpelweg te focussen op het zingen. Just do it!

 

Ten slotte heeft zingen ook een diepe invloed op emoties door de trillingen van het geluid en de symboliek van de teksten. Het werkt daardoor bevrijdend. Chanting helpt je inderdaad om vrij te worden van je gevoelens, opinies en voorkeuren en om deze dan positief te gebruiken in je leven.

Energieoefeningen

 

Extra energie helpt je in je leven en zorgt ervoor dat je gemakkelijker kan mediteren.

In de volgende video vind je meer informatie.

Andere vormen van meditatie

bottom of page